25 ağustos 2008. Sıradan bir tarih değil, Cumhuriyet döneminde ekonominin tek taraflı kuvvetinden sıyrılarak, bu güne dek gelişinde haklı emeğe sahip kadınlarla birlikte güçlenişini görünür kılan, tarihî bir kongrenin gerçekleştiği zaman olarak literatüre girmiştir. Bu tarihte yapılan Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği 1.Girişimci Kadınlar Kurulu Kongresinde, bizler de TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) olarak Ankara’da yapılan bu kongrenin davetine, Nazlı Ceylan Balduk Kurtul(Başkan),Samet Akman (Başk. Yard.), İnci Okumuş( Başk.Yard.), Mehtap Demircan, Banu Arıkan, Sabahat Küpelikılıç, Nezihe Mine Şirikçi ve Nezihe Sak olmak üzere sekiz arkadaşımızla birlikte icabet ettik.
Kongre notlarıma geçmeden önce, neden böyle bir başlıkla yazıma başladığıma dair birkaç kelâm etmeliyim. Toplumumuzun entelektüel ya da ritüel kesiminde “elinin hamuru” deyimiyle anılan kadın, kimi isteyerek kimi farkında olunmadan çalışma dünyasından uzak tutulmaya çalışılmıştır. Öyle ki bu deyim; dinamik toplum hafızasında itici bir bilinçaltı mazisi oluş-turmuştur.
Oysa, bu sözü ne vakit duysam böylesine bir tepkiyi, sarf edilen yersiz ve açılımsız değerlendirmeler sonucu gelişmiş ön yargı olarak görürüm.
Kongrede dolu dolu konuşması ile yer alan TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu tarafından da, TOBB 1.GİRİŞİMCİ KADINLAR KONGRESİ’NDE bu cümlenin kadın girişimciliğine verdiği zarara vurgu yapılması hususunu önemli bulduğum için ve yeni bir bakış açısı yaratması babından, sözün diğer tarafında düşünerek yazma gereği duydum.
Bu gün pek çok liberal iktisatçının kabul ettiği, görünmeyen ellerin varlığı ile idare edilen piyasalarda, elinin hamuruna dek görünür olmak maharetini madalyonun diğer yüzüyle değer-lendirerek, girişimciliğin en hakiki, en temiz ve en icraatlı kanıtı olarak gördüğümü belirtmek isterim. Bu sözün, iç tutarlılığı olan düşüncelerde böyle yer alması ve anlaşılması gerekliliğindeki arzumu da bu vesile ile yineliyorum.
Tesellimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 1.Kadın Girişimciler Kurulu Kongresinde kadın elinin hamuru değil, kadın elinin/beyninin hünerinin konuşulması ve onore edilmesidir.
25 ağustos 2008. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 81 ilimizde oluşturduğu Kadın Girişimciler Kuruluna üye 600 den fazla kadın girişimcinin katıldığı büyük kongrenin tarihidir. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun “Türkiye’deki en büyük kadın örgütlenmesini gerçekleştiriyoruz” şeklinde değerlendirdiği bu kongre, Başkent Ankara’nın bugüne dek gördüğü en manidar oluşumuydu. Bu kongre, Atatürk’ün; “Büyük işler, mühim teşebbüsler, ancak müşterek mesai ile mümkündür” sözünü hatırlattı bana.
TOBB Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kongrede, küresel ölçekte, Türkiye’deki kadın istihdamının Avrupa Birliği’ne oranla azlığı bütün konuşmacıların vurgulayarak değindiği husustu.
Girişimci kadınlara seslenen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çarpıcı tespitleri ve akıcı üslubu ile girişimci kadınlara moral desteği ve güç verdi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasının bir yerinde, Anadolu’da henüz çocukluk çağlarında yeteneği kendinden büyük olan çocukların davranışlarına gösterilen tepki cümlesi olan: ‘icat çıkarma evladım’ ifadesine değinerek, bu sözlere bir vakit kendisinin de muhatap olduğundan söz ederek, toplumumuzdaki ‘girişimcilik ruhunun’ bu güne dek nasıl törpülendiğini paylaştı. Kendi hesabıma ’yine ne icat çıkardın?’ sözüne ünlemsiz muhatap olduğum dönemleri hatırlayarak biraz daha şanslı olduğum için sevindim.
Konuşmanın devamında, dinleyici kitlesinde ilgiyi doruğa çıkaran ve kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi lüzumuna vurgu yapan rakamsal tespitler ve girişimcilik konusunda çözüm bekleyen bir dizi sorunlar yer aldı. Akabinde kısmi çözüm önerileri… İnsan kaynağı israfına göz yumulmaması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, kadınların üretim sürecindeki varlığının önemini vurgularken, ‘kadın elinin değmediği bir ekonominin bereketinin de olmayacağını’ ifade etti.
“Oda ve Borsa yönetimlerinde aktif rol almanızı istiyorum” diyerek sözlerini sürdüren Rıfat Başkan, samimi sözlerini Atatürk’ün sözleriyle güçlendirdi: “Bir toplum cinslerinden yalnızca birinin çağdaşlaşması ile yetinirse o toplum yarı yarıya güçsüz kalmış demektir.”
Kadınların çalışma hayatına katılımının güçlenmesi üzerine söz alan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ekonominin kilit aktörlerinden birinin kadınlar olduğunu, bu hususta eşitliğin bir an önce sağlanması gerektiğini ve bütün bunlar için gerekli olan zihniyet dönüşümünün gerekliliğindeki önemi vurguladı. Bakan Çubukçu, konunun can damarında bir soru yöneltti ve TOBB içindeki yapılanmayı da işaretle: ”Kitlesel örgütlerde neden kadınlar yok, bunu nasıl açıklayacağız ?” dedi. Bakan Çubukçu, baştan sona heyecan içinde sürdürdüğü konuşmasını; “mali kaynaklara erişemeyen kadınlardan girişimcilik beklemenin hata olacağı” tespiti ile bir dizi çözüm önerilerine yöneltti.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulunda haklı emeği ve konumu ile her vakit özel bir isim olarak andığımız TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da ilk sırada yer alan konuşmalarına:
“Biz, ne arkada ne önde değil, yan yana olmak istiyoruz. Yönetilmek değil, yönetici olmak istiyoruz.”diye başladı. Kadını siyasal ve sosyal yapının içine daha fazla katmak amacında olunması gerekliliği ile, eşitliğin ve kaynakların sağlanması konusuna özellikle değindi. TOBB’un bu uygulaması ile kadın girişimcilere bir adres çıkarıldığını söyleyen Aynur Bektaş, daha güçlü bir ekonomi için çarpıcı tespitlerde bulundu. Fonların yaratılması, yasal değişikliklerin yapılması orijinli çözüm önerileri sıraladı.
Kongre içinde yer alan iki panelin ilkinin moderatörlüğünü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Şenay Eser yaptı. Panelistler tarafından, Türkiye’de kadın girişimciliğinin yasal, kurumsal- alt yapı sorunları masaya yatırıldı. İkinci panelin, moderatörlüğünü Yedi Tepe Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prf. Dr Akile Gürsoy gerçekleştirdi. Panelistler tarafından, AB Katılım süreci ve kadın girişimciliği üzerine power point destekli sunumlarda bulunuldu.
TOBB seçimleri hususunda, kadın girişimcileri seçimlere katılma konusunda destekleyici, aydınlatıcı konuşmalar yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, samimi sözleriyle oda bünyelerinde bütün kadın girişimcileri görmek istediklerine atıfta bulunarak yüreklendirdi.
Kahramanmaraş TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak, kongrenin beklediğimizin üzerinde verimli geçtiğini söylemeliyim. Yenilik, duyarlılık ve odaklanma noktasında daha girişimci ve üretici bir anlayışta olmak için gerekli bilgileri edindiğimiz ve kaynaşmaları sağladığımız kanaatindeyim.
Kongre boyunca çeşitli illerimizden gelen kadın girişimciler kurulu üyeleri ile kurulan diyaloglar, zaman içinde sıkı iş bağlantılarına ve proje ortaklıklarına kapı açmıştır. Kongrenin, en renkli ve başarılı girişimleri ile dikkatleri odaklayan kurullarından biri olan,Nazlı Ceylan Balduk Başkanlığındaki TOBB Kahramanmaraş Girişimci Kadınlar Kurulu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’ın övgülerine mazhar oldu.Sohbetin bir yerinde Sayın Aynur Bektaş tarafından, başkanın ismine atıfta bulunularak, girişimci kurula “Maraş Ceylanları” unvanının verilmesi oldukça manidardı. Her türlü çalışmada öncelik hakkı her zaman elinde bulunan K.Maraş Kagik, söz konusu kongreden Kahramanmaraş’ı hak ettiği konuma taşıma hususunda, en kısa zamanda hayata geçirilmek üzere, pek çok proje taslağı ile döndü.
Bu kongre, Kahramanmaraş’ta bulunan kadın girişimci potansiyelinin artırılması ve çalışma hayatının, kadınlarımız içinde bir yaşam felsefesi olarak benimsenmesi, mevcut girişimci kadınlarımızın Kahramanmaraş’ta karşılaştıkları, gerek finansal kaynak, gerek alt yapı ve gerekse, kalite rekabetinde mevcut sorunlarına çözüm önerileri/mercileri bulunması bakımından çok verimli geçmiştir.
Hafızamın bir köşesinde saklı kalan, sayın Mustafa Özel Bey’in 2007 yılı 1 nisanında Yenişafak gazetesinde yazdığı bir makale başlığını hatırlayıverdim. Makale başlığı:”Girişimciliğin kitabını kim yazacak?” diye başlıyordu. Bu gün tamamlanan bu kongre sonucunda şu cevabı rahatlıkla verebilirim: TOBB 1.Girişimci Kadınlar Kongresi, her biri alanında söz sahibi; bastığı yeri bilen, hayal gücü yüksek, yeni bir tarzı ve yeni bir düşüncesi olan onca girişimci kadınla girişimciliğin tarihini yazmıştır. Kitabını kim yazarsa yazsın diyorum.
“Büyük hadiseler, fikirlerde büyük inkılâplar yapar “ diyordu Atatürk. Bu büyük kongrenin aynı akıbeti sağlayacağı inancıyla gelecek yıllardaki kongrede, proje üretimleriyle güçlenmiş bir buluşma temennisi ile, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu olarak, emeği geçen herkese yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz.
İnci OKUMUŞ
Şair-Yazar/ TOBB KAGİK Bşk.Yrd.