Haberler

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası | Kadın Girişmciler Kurulu


  • KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Tarafından "İş'te Kadın Emeği" Konulu Program Düzenlendi

     

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) tarafından kadınların evlerinde yaptıkları üretimi ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla organize edilen, "İş'te Kadın Emeği - El Emeği İle El Ele" konulu panayır, Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Kurtul, KAGİK ve KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ile çok sayıda kişinin katılımıyla açıldı.

    Programın ilk günü olan 5 Mart 2010 Cuma günü, tüm katılımcılara PROGEM Danışmanlık Genel Müdürü Adnan Hacıbebekoğlu tarafından "Satış ve Pazarlama" eğitimi verildi ve Kahramanmaraş Valiliği Mikro Kredi Uygulaması ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın verdiği destekler hakkında da bilgi aktarıldı.

    6 Mart 2010 Cumartesi günü KMTSO Fuayesinde düzenlenen panayırın açılışında konuşan KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Kurtul, bütün programlarında kendilerini destekleyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'na ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş'a teşekkür etti.

    İhtiyaçları olan tek şeyin cesaret olduğunu söyleyen Kurtul, "Kadınlarımız ülke nüfusunun yüzde ellisini oluşturuyor. Bu sebeple üretmeliyiz. Ama üretirken, satacağımız mallar üretmeliyiz. Çünkü artık üretmekten daha önemli olan şey; bu ürünlerin pazarlamasının yapılabilmesidir. Türkiye'nin kalkınması için siz kadınlarımız büyük önem taşıyorsunuz. Dolayısıyla ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için kadınlarımızın muhakkak ekonomiye katılması gerekiyor. Cesaretlenip, yüreklenip, azmettiğimizde başaramayacağımız hiçbir şey yok. Biz hep yanınızdayız, yolunuz açık olsun" şeklinde konuştu.

    KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu ise, "Türk kadını her zaman hanımefendi olmuş, sultan olmayı hak etmiş, evinin reisi olmuş, başarılı her erkeğin arkasında durmuş, anne olmuş, anasal içgüdüyle sahip olduğu her şeyi korumayı bilmiş. Kurtuluş Savaşı'nda erkeği ile omuz omuza mücadele vermiş. Bugün de farklı değil. Türkiye nüfusunun yarısının evde oturmasının ekonomik açıdan doğru olmadığını düşünüyoruz. Dünyada bir kriz var ve ekonomik anlamda hepimiz etkileniyoruz. Mikro kredi uygulaması ile Kadın Girişimcilik ofisimizle el ele omuz omuza yine ekonomik savaşımızı başlatıp, biz varız, iddialıyız, biz en iyisini yaparız demeliyiz. Çok güzel eserler üretmişsiniz. Ben bu eserleri ortaya çıkaran arkadaşları tebrik ediyor, bu ekonomik sıkıntıyı hep beraber aşacağımızı düşünüyorum."

    Sergide, kent merkezinden ve kentin çeşitli ilçelerinden gelen 80 kadın, uzun uğraşlar sonunda hazırladıkları ürünlerini stantlarda sergileyerek satışa çıkardılar. El işi nakışlardan, Kahramanmaraş sim sırma işlemelerine, sabundan gıda çeşitlerine kadar pek çok ürünün pazarlandığı panayırda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, karşılaştığı tablonun gelecek adına umut verici olduğunu söyledi. Kadınların sadece 8 Mart'ta değil, yılın her günü yaşamın tüm kesimlerinde olması gerektiğine dikkat çeken Bektaş, evlerinde oturan milyonlarca kadını da üretime ve ekonomiye kazandırmaya uğraş verdiklerini ifade etti.

    Bektaş, Türkiye'de 1 milyon 300 bin girişimci erkeğe karşılık 80 bin kadın girişimci bulunduğunu ve bu rakamın mutlaka dengelenmesi gerektiğini söyledi.

    Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin devam ettiğini hatırlatan Bektaş, "AB'ye gireceğiz, ama oraya damsız almıyorlar. Biz olmadan da giremeyecekler. Bu nedenle kadınlarımıza önem vermeliyiz, değer vermeliyiz. Kadın - erkek girişimci dengesi mutlaka sağlanmalı." diye konuştu.

    Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğuna işaret eden Bektaş, şöyle konuştu: "Ancak maalesef ülkemizde sadece 6 milyon kadın çalışıyor. Üzülerek söylemek gerekirse 19.5 milyon kadınımız evde oturuyor. Mutlaka kadın girişimci sayımızın artması gerekiyor. Türkiye'de kadının önünde engeller bulunuyor. Bakınız kadının önünde eğitim engeli var, finansman engeli var, kendini yetiştirme engeli var. Ama bir engel daha var; o da kendiniz. Bir istatistik yapılmış ve 'göreviniz nedir' sorusuna kadınların yüzde 98'i 'evimin kadını' cevabını vermiş. Böyle bir düşünceyle bir yere gidemeyiz. Ben de yaparım diye düşünmedikçe bir yere varamayız. Yeter ki pes etmeyin. Ben para kazanacağım deyin. O zaman sorunların büyük bir bölümünü aşmış oluruz."

    Kahramanmaraş'ın bu noktada örnek illerden biri olduğuna dikkat çeken Bektaş, tüm gayretlerinin kadınları iş alanlarına çekmek için olduğunu söyledi. Bektaş: "Ancak sizlerin de 'biz yaparız', 'biz de çalışma hayatına katılacağız' demeniz lazım. Unutmayın biz sizler için varız. Siz de yeter ki bunun için çalışın." ifadelerini kullandı.

    Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise, Türkiye'nin her geçen gün daha şeffaf bir topluma doğru ilerlediğini ve sosyolojik olarak değişim sürecinden geçtiğine işaret etti. AB'ye uyum çalışmalarının bu sürece pozitif katkıda bulunduğunu ve kadın sorununun toplum gündemine geldiğini söyleyen Vali Tanılır, şunları söyledi:

    "Toplumumuzun yarısını oluşturan kadının perde arkasında olması bu dinamizmden faydalanmamak demektir. Dünyada bunu sağlayan toplumlar yani kadını ekonomiye, yaşamın her alanına taşıyan ülkeler ilerlemekte, bunu başaramayanlar ise gerilemektedir. Bugün ülkemizde eğitim gören kadınlarımız başta tıp olmak üzere pek çok alanda insanlarımıza katkı sağlamaktadır. Artık biz tarih boyunca kadına uygulanan negatif ayrımcılığı ortadan kaldırıp, onlara pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Bunu sağladığımızda kadınlarımızın biraz önceki bahsettiğim sosyal değişime katkısı çok daha fazla olacaktır."

    Daha sonra KMTSO KAGİK Başkanı Nazlı Ceylan Kurtul ile KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu eşliğinde Vali Tanılır ile Bektaş tek tek stantları gezerek, girişimci kadınlardan çalışmalarına yönelik bilgiler aldılar ve alış-veriş yaptılar.

    Satışlar 7 Mart 2010 Pazar akşamına kadar sürecek. 8 Mart Pazartesi günü ise 'Satış ve Pazarlama Eğitim Sertifikaları' ile 'İş'te Kadın Emeği' panayırına katılım sertifikaları verilecek.



Döviz

Kahramanmaraş Hava Durumu

28/03/2024

K.MARAS